نمایشگاه سوگ نگاره ها - م.زه هنرهای معاصر تهران

سوگ‌نگاره‌ها

نمايشگاهی از آثار هنرمندان معاصر با موضوع حماسه كربلا

پس از حماسه كربلا، جان‌های شيفته معنويت و آزادگی هر كدام با زبان و شيوه‌‌اي، روايتگر حماسه بزرگ سالار شهيدان شدند. شرح اين ماجرا درهر زمان شكل و رنگ تازه‌اي يافت تا به روزگاران امروز رسيد. در اين ميان، هنر تصوير و هنرمندان تصويرگر در هر دوره‌اي راوی اي رويداد بزرگ شدند. آثار ماندگار در عرصه نقاشی خيالي‌نگاری، پرده درويشی‌ها و پرده‌خوانی نقالان بخش مهمي از تاریخ فرهنگ و هنر این مرز و بوم قلمداد می‌شود که در باورهای دینی و مذهبی ایرانیان ریشه دارد. همچنین در هنرهای اسلامی، هنرهای سنتی و در عرصه‌ نگارگری و نقاشی ایرانی هم، آثار قابل توجهی با مفاهیم معنوی و معانی عاشورایی خلق و ارائه شده است.

در سال ۹۰ به عنوان دبیر نمایشگاه سوگ‌نگاره‌ها منصوب شدم و قرار شد تا نمایشگاهی از آثار هنرمندان معاصر با موضوع حماسه کربلا را برای نمایش در موزه هنرهاي معاصر تهران گردآوری کنم.

نمايشگاه سوگ‌نگاره‌ها با گردآوري گزیده‌ای از آثار شاخص هنرمندان با موضوعات مذهبی به ویژه حماسه کربلا، بخشي از تاريخ‌نگاری تصويری هنرمندان ارجمند را به پيش چشم گذاشت تا علاوه براداي دين به سيد و سالار آزادگان جهان، بر آثار ماندگاری از نقاشان معاصر ایران مروری داشته باشد. آثار نقاشان معاصر، بیشترین آثار این نمایشگاه را شامل می‌شد. اما در کنار آثار نقاشی، مروری بر آثار نگارگران معاصر نیز رویکرد دیگر این نمایشگاه بود. از سویی دیگر، آثاری در زمینه نقاشی خیالی‌نگاری از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران نیز در این نمایشگاه ارائه شد. این رویداد ۲۸ آذر ۱۳۸۰ در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد و تا ۲۸ دي‌ماه ۱۳۸۰ ادامه داشت.

 

 

گزارشي از افتتاح نمايشگاه «سوگ نگاره‌ها» در موزه هنرهاي معاصر

به گزارش باشگاه خبرنگاران، امير عبدالحسيني دبيرنمايشگاه «سوگ نگاره‌ها» درباره اين نمايشگاه گفت: اين نمايشگاه که آثاري از هنرمندان معاصر کشورمان با موضوع «حماسه کربلا» را به نمايش مي‌گذارد از روز دوشنبه ۲۸ آذرماه افتتاح مي‌شود و به مدت يک ماه تا تاريخ ۲۸ دي ماه سال جاری برپا خواهد بود.

بيشتر آثار اين نمايشگاه در زمينه هنر نقاشي است، اما در کنار اين دسته ازآثار، مروري بر آثار نگارگري و نقاشي خيالي نگاری هم شامل مي‌شود.

طبق اعلام برپاكنندگان نمايشگاه؛ البته تعداد معدودی از آثار بخش نقاشي خيالي‌نگاري در اين نمايشگاه اائه شده و اگر تمامي آثار موجود در اين بخش را به نمايش مي‌گذاشتند، تکرار نمايشگاه سال گذشته اين هنر مي‌شد.

دبير نمايشگاه «سوگ‌نگاره‌ها» درباره دليل حضور آثار خيالي‌نگاري در اين نمايشگاه گفت: قصد داشتيم آثار هنري که رويکردي مذهبي حماسي به عاشورا دارند را در اين نمايشگاه گرد هم آوريم، بنابراين ناگزير بخشي از اين آثار هم به نمايش گذاشته شد تا به اين بهانه يادي هم از هنرمندان بزرگ اين عرصه کرده‌ باشيم.

امير عبدالحسيني درباره اينکه پيش از اين نمايشگاه‌هاي هنر عاشورا در رشته‌هاي ديگر برگزار شده است، افزود: طي سال‌هاي گذشته وقتي قرار بوده نمايشگاهي با موضوع هنر عاشورايي برگزار شود، هميشه آثار بخش پوستر و خوشنويسي به نمايش گذاشته شده است، بنابراين نياز بود آثار نقاشي و نگارگري هم به نمايش گذاشته شوند که در نمايشگاه «سوگ نگاره ها» اين کار انجام خواهد شد.

به گفته وي آثار اين نمايشگاه از گنجينه موزه هنرهاي معاصرتهران، گنجينه حوزه هنري، موزه امام علي(ع) و بخش عظيمي هم از مجموعه آثار شخصي هنرمندان به امانت گرفته شده است و آثاري از هنرمندان بزرگي چون حاج حسن اسماعيل زاده، محمد مدبر، عباس بلوکي فر، مرتضي مميز، حبيب ا… صادقي، محمد تجويدي، محمدباقرآقاميري، رضا يساولي، مرتضي گودرزي، حسن ياقوتي، علي وزيريان، کاظم چليپا،مرتضي اسدي، صادق تبريزي، پرويز کلانتري، رضا بانگيز، ايرج اسکندري، احمد وکيلي، جمشيد حقيقت شناس و بسياري هنرمندان معاصر را به نمايش مي گذارد.خانه‌ای و نگارگری عصر روز دوشنبه ۲۸ آذرماه با حضور جمعی از هنرمندان در موزه هنرهای معاصر تهران گشایش یافت.

نمایشگاه «سوگ‌نگاره‌ها» شامل آثار نقاشی، نقاشی قهوه‌خانه‌ای و نگارگری عصر روز دوشنبه ۲۸ آذرماه ۹۰ با حضور جمعی از هنرمندان در موزه هنرهای معاصر تهران گشایش یافت. به گزارش روابط عمومی موزه هنرهای معاصر تهران: محمود شالویی؛ مدیرکل هنرهای تجسمی و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران در مراسم گشایش نمایشگاه گفت: این نمایشگاه در ادامه مناسک و برنامه‌های ماه سوگواری محرم برگزار می‌شود و نشان می‌دهد که هنرمندان و جریان هنری نیز با این حماسه تاریخی همراه است و به تاثیر از حماسه عظیم عاشورا آثار ارزشمندی ارائه شده است که بیانگر مفاهیم و پیام‌های قیام عاشورا است.

شالویی افزود: در برگزاری این نمایشگاه مراکز و نهادهایی مانند حوزه هنری و موزه امام علی(ع) و بعضی مجموعه‌های شخصی همکاری داشته‌اند تا این نمایشگاه با آثاری تاثیرگذار برگزار شود. در نمایشگاه سوگ نگاره‌ها حدود ۱۶۵ اثر از ۹۰ هنرمند شاخص و برجسته به نمایش درآمده است. مدیرکل هنرهای تجسمی در ادامه گفت: تاکنون بیشتر نمایشگاه‌های عکس و پوستر با مضمون عاشورا برگزار شده است و امروز نمایشگاه سوگ نگاره‌ها با آثار نقاشی، نقاشی قهوه‌خانه‌ای و نگارگری از هنرمندان برجسته برگزار می‌شود. در ادامه این مراسم نمایشگاه سوگ‌نگاره‌ها، گشایش یافت، هنرمندان و علاقه‌مندان از آثار به نمایش درآمده دیدن کردند.

 

در نمایشگاه سوگ‌نگاره‌ها آثاری از هنرمندانی از جمله حاج حسن اسماعیل‌زاده، محمد مدبر، عباس بلوکی‌فر، مرتضی ممیز، حبیب‌الله. صادقی، محمد تجویدی، محمدباقر آقامیری، رضا یساولی، مرتضی گودرزی، حسن یاقوتی، علی وزیریان، کاظم چلیپا، مرتضی اسدی، صادق تبریزی، پرویز کلانتری، رضا بانگیز، ایرج اسکندری، احمد وکیلی، احمد خلیلی فرد، جمشید حقیقت‌شناس و بسیاری دیگر از هنرمندان معاصر به نمایش گذاشته شده است.

به گزارش خبرنگار بخش هنرهاي تجسمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، مراسم افتتاحيه‌ی «سوگ‌نگاره‌ها» با اجرای شبيه‌خوانی و تعزيه‌خواني آغاز شد.

 سپس محمود شالويي ـ مدير مركز هنرهاي تجسميـ در سخناني نمايشگاه «سوگ نگاره‌ها» را ادامه دهنده‌ي مجالس مرسوم دهه‌ي اول محرم برشمرد و تصريح كرد: هنرمندان به‌عنوان بخشي از جامعه‌ي عظيم اسلامي به طور برجسته و با ظرافت هرچه تمام حوادث و وقايع را دنبال كردند.

او نقش هنرمندان را در چنين عرصه‌هايي تاثيرگذار دانست و افزود:‌ شايد كمتر نمايشگاهي باشد كه اين گونه مورد توجه هنرمندان قرار گيرد،‌ چرا كه اگر ياري اين هنرمندان و بزرگان نبود،‌ چنين نمايشگاهي نمي‌توانست در موزه‌ هنرهاي معاصر شكل بگيرد.

شالويي درباره‌ي آثار به نمايش درآمده در اين مجموعه توضيح داد: ۱۶۵ اثر از ۹۰ هنرمند برجسته در گالري‌هاي موزه‌ هنرهاي معاصر تهران به روي ديوار رفته است كه به طور قطع با ديدن اين آثار به سوختگي عمق دل و جان هنرمندان پي خواهيم برد.

به گزارش ايسنا، ‌اين نمايشگاه در بخش اصلي آثار نقاشان معاصر ايران را پوشش مي‌دهد و به ارايه‌ي آثار نقاشي خلق شده با مضامين حماسه‌ي كربلاي مي‌پردازد.

در بخش ديگر نمايشگاه نيز آثاري در زمينه‌ نگارگري و هنرهاي سنتي به نمايش در آمده است. همچنين مروري بر آثار نقاشي خيالي‌نگاري با نمايش آثاري از گنجينه‌ي موزه‌ي هنرهاي معاصر تهران نيز بخش ديگري از نمايشگاه «سوگ نگاره‌ها» است.

امیر عبدالحسینی دبیر نمایشگاه «سوگ‌نگاره‌ها» درباره دلیل حضور آثار خیالی نگاری در این نمایشگاه، ادامه داد: قصد داشتیم آثار هنری که رویکردی مذهبی حماسی به عاشورا دارند را در این نمایشگاه گرد هم آوریم، بنابراین ناگزیر بخشی از این آثار هم به نمایش گذاشته شد تا به این بهانه یادی هم از هنرمندان بزرگ این عرصه کرده باشیم.

امیر عبدالحسینی درباره اینکه پیش از این نمایشگاه‌های هنر عاشورا در رشته‌های دیگر برگزار شده است، افزود: طی سال‌های گذشته وقتی قرار بوده نمایشگاهی با موضوع هنر عاشورایی برگزار شود، همیشه آثار بخش پوستر و خوشنویسی به نمایش گذاشته شده است، بنابراین نیاز بود آثار نقاشی و نگارگری هم به نمایش گذاشته شوند که در نمایشگاه «سوگ نگاره‌ها» این کار انجام خواهد شد.

بنابر گزارش روابط عمومی موزه هنرهای معاصر تهران آثار این نمایشگاه از گنجینه موزه هنرهای معاصرتهران، گنجینه حوزه هنری، موزه امام علی(ع) و بخش عظیمی هم از مجموعه آثار شخصی هنرمندان به امانت گرفته شده است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × 1 =